subota, 2. travnja 2016.

Tko želi zdravu gušteraču neka jede ovo
























Gušterača igra važnu ulogu u probavi. Hrana koja napušta želudac i odlazi u tanko crijevo miješa se s probavnim enzimima gušterače, koji neutraliziraju želučanu kiselinu i sprečavaju oštećenje crijeva. No, to je tek početak priče o važnosti gušterače. Čuvajte je.Enzimi koje proizvodi gušterača razgrađuju hranu tako da ih tijelo može apsorbirati. Gušterača proizvodi i inzulin koji snižava razinu šećera u krvi te omogućuje pohranjivanje energije. Prava hrana njeguje i liječi gušteraču, te sprečava bolnu upalu gušterače – pankreatitis.

 
Borovnice, trešnje i višnje
Borovnice, tršenje i višnje dobar su izvor antioksidansa koji štite stanice od oštećenja.
BrokulaBrokula i povrće poput prokulica, kupusa i cvjetače sadrže jake fitokemikalije koje štite od raka.
ČešnjakČešnjak, ali i crveni luk dobar su izvor važnih hranjivih tvari koje su bitne za zdravlje gušterače i prevenciju raka.
Crno grožđeGrožđe je odličan izvor resveratrola, jakog antioksidansa. No, ako imate upalu gušterače, izbjegavajte crno vino, umjesto toga jedite crno grožđe.
Crvene gljive reishiCrvene gljive reishi smanjuju upale, a Kinezi ih koriste za uspostavu ravnoteže u tijelu.
ŠpinatOva biljka je dobar izvor željeza i vitamina B, a oba elementa su bitna za gušteraču. Korisno je i drugo zeleno lisnato povrće.
Slatki krumpirSlatki krumpir, kao i drugo narančasto i žuto povrće, poput mrkve, kukuruza i bundeve, sadrži sastojke bitne za zdravlje gušterače.
TofuTofu je odličan primjer niskomasnog proteina. Proteini su potrebni gušterači, ali previše masti otežava njen rad.Povrtna juha s rajčicama
Rajčica je odličan izvor vitamina C i drugih antioksidansa. A tu je potrebna tekućina.Jogurt s aktivnim kulturama
Jogurt s aktivnim kulturama dobar je izvor probiotika, korisnih bakterija koje čuvaju imunitet i probavni sustav. Jedite onaj bez šećera.x

Nema komentara:

Objavi komentar