Maslačak je biljka koja je vrlo rasprostranjena na našim prostorima. Predstavlja pravu riznicu vitamina i minerala.
Cvijeta u proljeće, kada je našem organizmu najpotrebnija vitaminska bomba. Malačak je pun kalijuma, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za funkcionisanje.
Listovi ove dragocjene biljke sadrže 16–18 posto vitamina C i oko tri posto željeza, mnogo više nego spanak.
Svi dijelovi maslačka su ljekoviti – i cvijetovi i listovi i korijen. Listovi i korijen se suše na hladnom i prozračnom mestu ili u rerni na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.
Svi dijelovi maslačka su ljekoviti – i cvijetovi i listovi i korijen. Listovi i korijen se suše na hladnom i prozračnom mestu ili u rerni na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.
Za šta se koristi
Redovno konzumiranje maslačka, osim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti. Pospješuje znojenje i mokrenje, što dovodi do izbacivanja štetnih materija iz organizma.
Maslačak se koristi i za liječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa. Od cvijetova maslačka pravi se sok, sirup, čaj i salata.
Sok
Najljekovitiji i najdjelotvorniji je sviježe iscjeđen sok od maslačka, koji se preporučuje za ublažavanje stomačnih tegoba i liječenje hemoroida. Sameljite listove i korijen tek ubranog maslačka i iscjedite sok. U čašu mlijeka sipajte dvije kašičice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.
Sirup
Sirup od maslačka pravi se brzo i lako, i koristi se za jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova i regulaciju varenja. U dva litra vode prokuhajte dvije šoljice cvjetova maslačka, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna, pa kuhajte na tihoj vatri, neprestano mješajući, dok ne dobijete sirup. Sipajte ga u flašu i zatvorite. Uzimajte po jednu kašiku dva do tri puta u toku dana.
Čaj
Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma. Pomješajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvjetova i kašičicu sitno sjeckanog korjena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Poslje 20 minuta procijedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dvije do tri šoljice čaja.
Nema komentara:
Objavi komentar