subota, 2. travnja 2016.

Narodni lijek za popravak loše probave



Pije se 40 dana po tri puta dnevno, natašte, u podne i navečer po šalica čaja od bijelog sljeza s medom (Althaea officinalis L). Uzme se 20 g sljeza na pola litre vode, 12 sati drži potopljeno da u istoj vodi proključa, onda se pridodaju još 2 žlice meda i kuha se 5 min. Time se probava izvanredno popravlja, a i za prsa je dobro. Uz taj lijek trbuh i želudac uvijek toplo držati.

Probavu također izvrsno popravlja i bosiljak (Ocimum basilicum L). Uzme se jedna boca, napuni se do polovine bosiljkom, lišćem i cvatom, nadolije se vinom i ostavi 8 dana. A može se po nuždi već i za dan-dva upotrijebiti. Na 2/3 ovog vina doda se 1/3 dobrog ulja i pije 40 dana po 3-4 velike žlice.
Dobro sredstvo je i sljedeće: uzme se 75 g isitnjenog korijena od velikog kravljaka (Carlina acaulis L) i kao olovka debelog korijena od lincure (Gentiana lutea L), 75 g isto usitnjenog na 1 bocu rakije i ostavi 5-8 dana. Ocijedi se i pridoda 1/4 litre meda i dobro razmuti. Od te rakije uzeti dnevno po 1 malu žlicu u vodi.

Protiv tvrde stolice i za dobru probavu

Mjesec dana treba stavljati svaku večer u čistu posudu po 15 dag svježe pitome metvice ili 5 dag suhe u litru vode i to kuhati u čistom sudu dok se pola ukuha. Tada skinuti s vatre, ohladiti, procijediti u čisto staklo, začepiti i otpočeti natašte piti po 1 malu kavenu šalicu i dalje svakog sata po 1 mala šalica dok ima uvarka.
Uzima se ova hrana: ječam, pšenica, riža, tjestenina, makaroni, karfiol, kelj. Meso pileće, janjeće i teleće. Sve dobro skuhano, ne puno slano. Mlijeko kuhano i pravi maslac. Kruh dvopek, cvibak, pogače i grambrot (kruh od prekrupe).

Nema komentara:

Objavi komentar