ako se suhog voća većina rijetko sjeti da konzumira, malo je onih koji znaju da suhe smokve sadrže više kalcijuma nego kravlje mlijeko.
Pregršt plodova smokve otkloniće neraspoloženje i nervozu, a spasiće vas i prevrtanja u krevetu kad ne možete da zaspite. Poboljšaće vam koncentraciju i pamćenje, jer stimuliše rad ćelija i podstiče razmjenu materija u mozgu.
Vjeruje se da smokva potiče iz Turske i jugozapadne Azije, dok se danas uzgaja u svim toplijim krajevima.
Kao hranljivo i ljekovito voće, smokva je bila poznata čak i prije 4000 godina u Mesopotamiji. Dalje se širila preko Krita do antičke Grčke, gde je postala osnova tradicionalne ishrane. Tu je smokva bila toliko poštovana da je donesen zakon koji zabranjuje izvoz najkvalitetnijih plodova. U starom Rimu smokva je čak smatrana svetim voćem. Kao posebno značajna biljka, spominje se u Kur’anu (muslimanska sveta knjiga), te jedna sura u Kur’nu nosi njeno ime. Već u najranijem periodu bilo je poznato 29 različitih vrsta smokvi, a danas ih, naravno, ima mnogo više.
Energetski i vitaminski sastav
Smokva je vrlo zdravo, ali i kalorično voće. Suhi plod sadrži 50-70% šećera zbog čega dijabetičari ne smiju da ga jedu. Osim toga, smokva sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta-karoten. Od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar. Količina magnezijuma u suvim plodovima je tri puta veća nego u svježim. Zato su suve smokve važan izvor ovog minerala neophodnog za mišiće, krvne sudove i nervne ćelije.
Smokva je vrlo zdravo, ali i kalorično voće. Suhi plod sadrži 50-70% šećera zbog čega dijabetičari ne smiju da ga jedu. Osim toga, smokva sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta-karoten. Od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar. Količina magnezijuma u suvim plodovima je tri puta veća nego u svježim. Zato su suve smokve važan izvor ovog minerala neophodnog za mišiće, krvne sudove i nervne ćelije.
Ljekovitost smokve
U svijetu je raširena upotreba smokve kao preventivnog i tradicionalnog sredstva protiv kancera. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptičko, fungicidno i dezinfikujuće djelovanje. Mlečni smokvin sok takođe pomaže kod glista i ostalih crevnih napasti, a liječi i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Ova voćka je poznata i kao blago sredstvo za čišćenje organizma, pri tom ne izazivajući grčeve i dijareju.
U svijetu je raširena upotreba smokve kao preventivnog i tradicionalnog sredstva protiv kancera. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptičko, fungicidno i dezinfikujuće djelovanje. Mlečni smokvin sok takođe pomaže kod glista i ostalih crevnih napasti, a liječi i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Ova voćka je poznata i kao blago sredstvo za čišćenje organizma, pri tom ne izazivajući grčeve i dijareju.
Smokve pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska, jer su dobar izvor kalijuma, minerala bitnog za kontrolu krvnog pritiska. Mogu da budu od pomoći čak i pri mršavljenju.
One su dobar izvor vlakana, koja održavaju osećaj sitosti i odgovarajući nivo energije. Dakle, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu. Održavanje kostiju u dobrom stanju je još jedna funkcija smokvi, jer su odličan izvor kalcijuma. Osim što rješava probleme sa kostima i zubima, suha smokva je blagotvorna i za nokte, kosu i kožu.
Pravi je eliksir mladosti jer zahvaljujući mnoštvu antioksidanata kojima brani organizam od slobodnih radikala, usporava starenje
Nema komentara:
Objavi komentar