Jedna od najvećih zabluda u vezi trudnoće jeste ona kako trudnice trebaju “jesti za dvoje”, budući da u sebi nose još jedno živo biće.
Iz tog razloga većina žena u trudnoći dobije suvišne kilograme kojih se nakon poroda zna biti iznimno teško riješiti i koji mogu predstavljati ozbiljnu smetnju za zdravlje žene.
Skoro polovica žena se za vrijeme trudnoće udeblja više nego što bi trebalo.
Preporuke Američkog medicinskog instituta su sljedeće: ukoliko je žena normalne težine, ne preporučuje se da se udeblja više od 15 kilograma. Ukoliko već ima prekomjernu težinu, ne bi se trebala udebljati više od 11 kilograma, a ukoliko je i prije trudnoće bila gojazna, u trudnoći se ne bi trebala udebljati više od devet kilograma.
Potreba za većim unosom kalorija i dodatne energije za bebu, u vidu ugljenih hidrata i masti, počinje tek u četvrtom mjesecu trudnoće, kada se dnevne potrebe trudnice povećavaju za 340 kalorija. Za vrijeme 7, 8 i 9. mjeseca trudnoće, potreba za kalorijama je veća za 450 kalorija nego prije trudnoće.
Ukoliko uzmemo u obzir da prosječna dnevna kalorijska vrijednost za žene iznosi oko 2.000 kalorija, onda nam je jasno u kolikoj je mjeri besmislen mit o “jedenju za dvoje” tokom trudnoće.
Ipak, od početka trudnoće raste potreba za nutritivnim tvarima, a trudnice imaju povećanu potrebu za proteinima, kalcijem, cinkom, vitaminom B2, željezom, folnom kiselinom i jodom. Iz tog razloga stručnjaci savjetuju suplementaciju vitamina i minerala ili pak zadovoljenje dnevnih potreba kroz nutritivno bogatu prehranu koja će omogućiti unos prijeko potrebnih nutrijenata, a neće se bazirati isključivo na praznim kalorijama i ugljikohidratima kojih je puna brza, nutritivno siromašna hrana.
Trudnicama se savjetuje da jedu redovno, umjerene količine raznovrsnih namirnica, te što više povrća i voća koje je bogato vitaminima neophodnim za razvoj ploda.
Nema komentara:
Objavi komentar