ponedjeljak, 4. travnja 2016.

Najbolji prirodni lekovi za bolju mušku potenciju !





Djumbir kao prirodni lek za potenciju

Neka istraživanja su pokazala da je dve trećine muškaraca posle uzimanja djumbira, reklo da su im erekcije jače.
Djumbir u kombinaciji sa medom se uspešno koristi i za jaču i za dužu erekciju. Med podstiče cirkulaciju krvi i pruža energiju a djumbir veoma brzo može da upumpa  krv u polne organe.

Lubenica kao lek za slabu erekciju

Stručnjaci savetuju da jedete lubenicu kad im je sezona jer lubenica sadrži aminokiselinu citrulin – supstancu koja širi krvne žile. Ovo širenje uslovljava niži krvni pritisak, bolju cirkulaciju i samim tim jaču erekciju.

Susam i med

Med je bogat asparaginskom kiselinom, a susam je izvor kalijuma i magnezijuma što udruženim dejstvom dovodi do jače polne aktivnosti.
Stavite u posudu šoljicu mlevenog semena susama, a onda postepeno dodajte med dok mešate. U ovu poslasticu možete da dodate i malo vanile.  Od smese napravite manje kuglice, i čuvajte ih u frižideru.
Naravno ,ako nemate vremena za majstorije u kuhinji, može vam pomoći  komad čokolade, starog dobrog afrodizijaka.

Šafran

Šafran je začin koji se dobija od cveta ove biljke i dosta se koristi u italijanskoj, španskoj i indijskoj kuhinji. Osim što pomaže muškarcima, jedna legenda kaže da je šafran kao afrodizijak koristila i sama Kleopatra.
Ostale lekovite biljke koje jačaju seksualnu želju i potenciju:
Ginko , cimet, crni i beli biber, karii, muskatni oraščić, vanila…
Od domaćih lekovitih biljaka probajte sa nekom od sledećih:
Žalfija, timijan, kantarion, bosiljak, komorač, matičnjak, divlji luk sremuš, nana, verem trava, verbena, ruzmarin, dragoljub…

Čajna mešavina lekovitih bilja za za potenciju

Jednake količine bosiljka, čubra i koprive  izmešajte, i jednu veliku kašiku i sipajte u sud i prelijte sa tri decilitra ključale vode. Pustite da odstoji 15 minuta, procedite i pijte sa medom pre obroka tri puta na dan. Ovaj čaj  možete da pijete i duže vreme sve dok ne osetite poboljšanje. Takodje, ova mešavina je preporučljiva i muškarcima i svima onima koji pate od problema sa bešikom, sa prostatom i urinarnim traktom.

Izvor:kucnilekar.com

Lečenje alergije lekovitim biljem !


- u pola litra ključale vode dodajte kašiku sušene kamilice ili hajdučke trave i inhalirajte se;


- ako imate alergiju na polen pijte 2-3 šolje dnevno čaja od matičnjaka, zovinog cveta, ehinacee, vidove trave ili kamilice;


- protiv curenja iz nosa pijte 3 puta na dan po šolju čaja od zovinog cveta, koprive, đumbira, cimeta ili karanfilića;


- da smanjite zapušenost disajnih puteva, dodajte hrani beli luk ili uzimajte tablete ili kapsule belog luka (2 ili 3 kapsule od po 400-600 mg na dan);


- svakog dana popijte po šolju čaja od kanadske žutike, vidove trave, zovinog cveta ili kamilice.


Neke lekovite biljke su prirodni antihistaminici. Pijte čajeve od nane, đumbira ili anisa, pojedinačno ili u kombinaciji, 3-4 šolje na dan.

Izvor:kucnilekar.com

nedjelja, 3. travnja 2016.

Sta sve lijeci kurkuma?




Kurkuma je veoma zastupljen zacin u istocnjackoj, pogotovo indijskoj kuhinji gde se neprekidno upotrebljava vise od 2500 godina. Istovremeno ova biljka je i vazan sastojak u ajurvedskim preparatima za lecenje secerne bolesti, bolesti disajnih organa, krvi i krvnih sudova, raznih koznih oboljenja. Kurkuma kao lek ni malo nije za potcenjivanje. Ima zlatno zutu boju i blago gorki ukus. Danas je kurkuma osnovni sastojak mesavine zacina za kari a boja karija potice upravo od njega.


Sta sve leci kurkuma? Savremena nauka kao i tradicionalna medicina, visoko ceni ovu lekovitu biljku. Zuti alkaloid kurkumin jeste glavni aktivni sastojak biljke. Lekovitost kurkume, ajurveda (indijska medicina) objasnjava time sto ljut ukus ove biljke ubija klice i parazite, unistava naslage sluzi, masti, lepljive toksine, podstice krvotok i kompletan metabolizam. Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, groznice, upala, bolesti krvi i koze. Takodje uklanja taloge i lepljive toksine, cireve, salo, znoj, gnoj, svrab, cisti majcino mleko, matericu, jetru. Uopste indijska medicina kurkumu smatra jednim od najmocnijih prirodnih lekova a naucna istrazivanja potvrdjuju da je kurkuma pravo prirodno cudo, korisno u lecenju raznih zdravstvenih problema i to vrlo ozbiljnih, kao sto su rak i Alzheimerova bolest. U kombinaciji sa karfiolom, moze spreciti pojavu raka prostate i zaustaviti napredovanje postojeceg raka prostate. Smanjuje rizik od nastanka leukemije. Kurkuma povoljno utice na rad stitne zlezde, regulise metabolizam, umiruje upalne procese, podstice mrsavljenje.
Kineska medicina kurkumu upotrebljava za lecenje depresije. U brazilskoj narodnoj medicini kurkuma se koristi za zaustavljanje krvarenja i kao mocan protivotrov kod ujeda zmija otrovnica. Na Havajima se tradicionalno upotrebljava u vidu soka koji se stavlja u usi radi uklanjanja bola i u nos, protiv upale sinusa. Na azijskom kontinentu prah kurkume koristi se kao dodatak kremama za lecenje koznih bolesti. U poslednje vreme, sirom sveta, sve se vise govori o tome kako kurkuma unistava stanice raka.
Kurkuma se moze nabaviti u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici hrane, kao samostalan zacin ili u sastavu zacina karija. Dodaje se u jela sa pirincem, povrcem, posebno se preporucuje za pripremu svih vrsta mahunarki jer podstice varenje i sprecava nastanak gasova i nadutosti. Kari se cesto dodaje i kao zacin za jela sa mesom.
Osim zute kurkume postoji i crna kurkuma koja takodje ima svoje lekovite moci ali se tesko nabavlja i inace je na ivici izumiranja, uglavnom zbog nepovoljnih klimatskih promena.

Izvor:kucnilekar.com

Najbolji recept za pripremu nevenovog ulja


Ulje od nevena regeneriše i njeguje oštećenu i suhu kožu lica i tijela. Neven ulje se preporučuje za njegu kože nakon dugotrajnog izlaganja suncu. Pošto neven ima blago antisepticko dejstvo (usljed visokog sadržaja joda), može se upotrebljavati i kao pomoćno prirodno sredstvo za suzbijanje raznih infekcija na koži. Pored toga, neven pospješuje cirkulaciju pa se koristi kod dekubitusa (hronična rana usljed dugotrajnog ležanja koja se najčešće pojavljuje na leđima). Biljka neven je vrlo ljekovita biljka koja je melem za našu kožu. Stoga neven ulje na neki način je i ulje za ožiljke. To ulje možete napraviti i sami treba vam samo recept koji će te pronaći u nastavku teksta.

        Boja nevenova ulja zavisiće o tome kakve ćete cvjetove nabaviti- narančaste ili žute. Žuti cvjetovi sadrže više ksantofila dok narandzasti sadrže više beta- karotena. Najbolja varijanta je raditi ulje od samih latica, druga po redu je izrada ulja od cijelih cvjetnih glavica. Treća i najlošija varijanta je ta da kupite jako usitnjenu biljnu smjesu u kojoj se, uz usitnjene cvjetne glavice, nalaze i dijelovi listova i stabljike jer tada ulje može ispasti narandžasto- zeleno.
        Zbog sklonosti oksidaciji i vrlo lakog kvarenja za izradu ovog ulja preporuka je koristiti stabilnija hladno cijeđena ulja- pšenične klice, suncokretovo ulje, sezamovo ulje i bademovo ulje i već suhe cvjetove nevena. Naravno da je moguća izrada ulja od svježeg cvijeta, ali takav je macerat puno nestabilniji i preporučuje se prosušiti cvijet kroz 24 sata kako bi se uklonio barem dio vlage i tek tada napripraviti ulje.

         Za početak 50g osušenih nevenovih latica ili cvjetnih glavica lagano istrljati i prebaciti u staklenu posudu koju je moguće hermetički zatvoriti. Preliti nevenove latice ili cvjetne glavice sa 500ml odabranog hladno cijeđenog i nerafinisanog baznog ulja ( pšenične klice, suncokretovo, sezamovo ili bademovo ulje). Posudu zatvoriti i protresati nekoliko puta dnevno. Vrlo je važno da su latice do kraja suhe i u potpunosti prekrivene uljem, jer se u protivnome može razviti plijesan. Ovako pripremljenu smjesu pustite da stoji dvije sedmice, a zatim procijedite uz pomoć gaze.       
        Posle tri sedmice procijediti kroz više slojeva gaze i napuniti u tamne boce. Nakon što se nevenovo ulje profiltriralo kroz nekoliko slojeva gaze preporučuje se ostaviti ga još barem 24 sata da se istaloži i tada ga, ponovno kroz gazu procijediti u tamnu bocu. Ulje se koristi lokalno, prema potrebi i ulazi u sastav mnogih masti i krema za njegu kože. Čuva se na hladnom i tamnom mjestu, zaštićeno od svjetlosti. Ulje nevena je najbolje potrošiti u roku šest mjeseci.

         Nevenovo ulje bogato je flavonidima, saponinima, karotenoidima i eteričnim uljima koja potiču epitelizaciju i granulaciju te potpomažu brže zarastanje. Smiruje upalne procese na koži (akne, crvenila), ubrzava zacijeljivanje rana i opekotina. Blagotvorno djeluje kod upaljenih i proširenih vena. Nevenovo ulje može se koristiti i za zaštitu zdrave kože te kod suhe kože.

Djelovanje nevenova ulja:
- protivupalno
- liječi, dezinfekuje i zacjeljuje rane na koži
- regenerise, omekšava i hrani kožu

Koristi se:

- kod iritacija kože, alergija, urtikarija, opekotina, uboda insekata
- za njegu kože kod gotovo svih kožnih oboljenja uključujući akne, čireve, psorijazu, seboreju, neurodermitis i ostale dermatitise te druge infekcije kože
- za njegu osjetljive i dječje kože
- kod hemoroida i varikoznih vena
- kod upaljenih i proširenih vena
- potpomaže brže zarastanje
- smiruje akne i crvenila

Izvor:alternativa-za-vas.com

Recepti za : Sirup od Bazge / Sok od Zove


 Sirupi od raznih biljaka koje i sami možemo napraviti su veoma dobri za zdravlje, dobrog ukusa , a sve što nam treba je malo vremena i par sastojaka. Sirup od Bazge ili sirup od zove pripravljaju se od davnina i tradicionalno je piće na ovim prostorima. Osim što se od mješavine sirupa i vode dobija ukusan sok od bazge ili zove , on je uz to i naravno ljekovit. Sirup od bazge ljeti osvježava a zimi smiruje groznicu i visoke temperature,  čisteći organizam i olakšava iskašljavanje . Sirup od bazge pomaže znojenje i oslobađanje tijela od otrova kod prehlada ili dugotrajnih bolesti kao i čišćenje organizma. Iznad svega sirup od bazge je zdrav i ukusan a uz to dobijemo i dobar sok.

Način pripreme:

        Svi recepti za sirup od bazge / zove su slični uz male varijacije ( kao npr. da li prvo skuhati šećer pa potopiti u njega cvjetove bazge) . U otprilike 1-2 litar hladne vode potopiti 20-40 cvjetova svježe zove. Cvjetove bazge ostaviti da stoje na hladnome mjestu oko 24 sata, ali ne u frižideru. Nakon toga procijediti, dodati 800 grama šećera i sok od 1 limuna ( neki koriste limuntos ali limun je bolja i zdravija opcija, i nakon toga ostaviti da odstoji još 24 sata. Povremeno promiješati, da se šećer potpuno rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i sipati u flaše i čuvati na hladnom. Imate dobar i sasvim zdrav sirup koji možete razblažiti u sok od bazge / zove.

Izvor:kucnilekar.com

Ruski recept za liječenje štitne žlijezde


Hipotireoza je nedovoljna proizvodnja hormona štitne žlijezde. Najčešći uzrok hipotireoze je kronična autoimuna upala štitnjače.

Ruska narodna medicina predlaže veoma jednostavan, ali učinkovit recept za osobe koje pate od ove vrste zdravstvenog stanja. Recept se sastoji od dva sastojaka, koji se lako mogu nabaviti.

Sastojc:

– 15 mladih borovih šišarika (3 do 5 cm)
– 50 ml votke (Možete koristiti i domaću rakiju)

Postupak pripreme:

Samljeti šišarke u prah, što više možete, stavite ih u staklenku, prelijte votku preko dobivenog praha, pokriti posudu i pustite smjesu da odstoji10 dana. Nakon toga, procijediti smjesu.

Način konzumiranja:

Konzumirajte 5 kapi ove tinkture tri puta dnevno, tri tjedna.

Kako bor utječe na zdravlje?

Bor je korišten u narodnoj medicini za liječenje reume, čišćenje dišnih puteva, kao i liječenje upornog kašlja, bolesti pluća i hipotireoze.

Bor ima brojne zdravstvene beneficije. Najbolji dio je da možete naći bor tijekom cijele godine. Međutim, dobit ćete najučinkovitiji lijek ako koristite bor u proljeće.

Postoji nekoliko vrsta ovog zimzelenog stabla, ali najčešće je crno bijeli bor. Crni bor može se prepoznati po svojim tamnozelenim iglicama i konusnom oblik. Bijeli bor ima srebrenkaste iglica, a kora ima narančasto-smeđe boje.

Borove iglice, mladee šišarke, smola i kora bora su dijelovi koji posjeduju ljekovita svojstva. Iglice treba koristiti dok su svježe, jer ako se osuše izgubiti će vitamin C.
Šišarke treba koristiti dok su mlade, veličine 3-5 cm, jer tada sazrijevaju, pa zatim opadaju i gube svoja ljekovita svojstva. Mlade šišarke sadrže gorke i aromatske tvari, bogate su vitaminom C, sadrže ljekovitu mirisnu smolu, niz antioksidansa i niz eteričnih ulja. Oni također posjeduju alkalni učinak.

Izvor:kucnilekar.com

ČAŠA PRED SPAVANJE I SALO NA STOMAKU NESTAJE: Ovaj napitak je UBICA suvišnih kilograma!


Priprema je jednostavna, a rezultati veoma brzo vidljivi. Ovaj čudesni napitak će vam pomoći da izgubite 4 kg i smanjite veličinu struka do 10 cm za samo 7 dana!

Sve što treba je da dobro operete limun i isječete ga na polovinu. Nakon toga, ogulite krastavac i isjecite na kriške, a zatim zajedno sa limunom stavite u činiju sa vodom. Dodati đumbir i sve samljeti, dobro promiješati i pokriti s poklopcem. Dobijenu smjesu ostaviti u frižideru tokom noći.
Piće je poželjno piti što češće, a veoma brzo ćete primjetiti rezultate.

Polovina trudnica se udeblja više nego što trebaju! Nije istina da treba jesti za dvoje


Jedna od najvećih zabluda u vezi trudnoće jeste ona kako trudnice trebaju “jesti za dvoje”, budući da u sebi nose još jedno živo biće.

Iz tog razloga većina žena u trudnoći dobije suvišne kilograme kojih se nakon poroda zna biti iznimno teško riješiti i koji mogu predstavljati ozbiljnu smetnju za zdravlje žene.

Skoro polovica žena se za vrijeme trudnoće udeblja više nego što bi trebalo.

Preporuke Američkog medicinskog instituta su sljedeće: ukoliko je žena normalne težine, ne preporučuje se da se udeblja više od 15 kilograma. Ukoliko već ima prekomjernu težinu, ne bi se trebala udebljati više od 11 kilograma, a ukoliko je i prije trudnoće bila gojazna, u trudnoći se ne bi trebala udebljati više od devet kilograma.
Potreba za većim unosom kalorija i dodatne energije za bebu, u vidu ugljenih hidrata i masti, počinje tek u četvrtom mjesecu trudnoće, kada se dnevne potrebe trudnice povećavaju za 340 kalorija. Za vrijeme 7, 8 i 9. mjeseca trudnoće, potreba za kalorijama je veća za 450 kalorija nego prije trudnoće.
Ukoliko uzmemo u obzir da prosječna dnevna kalorijska vrijednost za žene iznosi oko 2.000 kalorija, onda nam je jasno u kolikoj je mjeri besmislen mit o “jedenju za dvoje” tokom trudnoće.
Ipak, od početka trudnoće raste potreba za nutritivnim tvarima, a trudnice imaju povećanu potrebu za proteinima, kalcijem, cinkom, vitaminom B2, željezom, folnom kiselinom i jodom. Iz tog razloga stručnjaci savjetuju suplementaciju vitamina i minerala ili pak zadovoljenje dnevnih potreba kroz nutritivno bogatu prehranu koja će omogućiti unos prijeko potrebnih nutrijenata, a neće se bazirati isključivo na praznim kalorijama i ugljikohidratima kojih je puna brza, nutritivno siromašna hrana.

Stručnjaci savjetuju da je i u toku trudnoće, kao i uvijek i u svemu, potrebno pridržavati se pravila “zlatne sredine”, tj. jesti svega pomalo i ničega previše.

Trudnicama se savjetuje da jedu redovno, umjerene količine raznovrsnih namirnica, te što više povrća i voća koje je bogato vitaminima neophodnim za razvoj ploda.
Pored toga, potrebno je, ukoliko ne sasvim izbaciti, onda barem pripaziti na količinu namirnica kao što su pržena hrana, industrijske prerađevine, razni slatkiši i grickalice, kafa, alkohol, te zapakovana hrana puna štetnih aditiva i konzervanasa.

Odličan razlog zašto biste svaki dan trebali piti vodu s cimetom i medom





Prije godinu dana pisali smo o Crystal Davis o kojoj su pisali i mnogi svjetski mediji zbog svoje navike da natašte, svako jutro godinu dana pije prokuhanu vodu s limunom i žlicom meda.

Njeno zdravstveno stanje se jako poboljšalo, ispričala je tada, nije se nijednom u godinu dana prehladila, nije imala glavobolje ni bolove u želucu koji su je mučili.
Ali ako želite izgubiti neželjene kilograme bez napornih vježbanja, onda biste trebali u prokuhanu vodu dodati cimet i med, barem tako tvrde mnogi zagovornici zdravog života na raznim portalima i društvenim mrežama.
Nije u to ni teško povjerovati kada znamo da cimet nije samo “običan” začin. Poboljšava ten, snižava kolesterol, ubrzava protok krvi, povoljno djeluje na srce, želudac, crijeva i jedan je od najboljih začina za topljenje masnoća u organizmu.

Cimet i med uklanjaju parazite, gljivice i druge bakterije koje usporavaju probavu u organizmu i sprečavaju nakupljanje novih masnoća.

Prokuhajte 200 ml vode navečer prije spavanja, umiješajte pola žličice cimeta u prahu, poklopite i ostavite pola sata. U mlaku vodu dodajte žlicu meda, promiješajte i popijte pola.
Ostatak napitka popijte ujutro nakon buđenja na prazan želudac. Pijte barem mjesec dana, a možda ovo postane i vaša svakodnevna rutina duže vremena. U svakom slučaju, neće škoditi.

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda


Luk i žlicu meda lagano prokuhajte 10 minuta u pola litre klravljeg mlijeka, po mogućnosti domaćeg.

Oblog protiv glavobolje priprema se ovako:

Istucite 3-4 glavice crvenog luka i pomiješajte ih s uljem i solju. Napravite obloge i stavite na glavu.
Ako vas muči vrtoglavica, u litri vode skuhajte 200 grama jagoda. Pijte po jednu šalicu ovog čaja tri puta dnevno.
Kod upale očiju očistite srednje veliku glavicu crvenog luka i razrežite na veće komade. Luk i žlicu meda lagano prokuhajte 10 minuta u pola litre kravljeg mlijeka, po mogućnosti domaćeg. Procijedite kroz tanku krpicu i mlakim mlijekom isperite oči 4 do 5 puta dnevno.
Ako se “mučite” s proširenim venama, prema Sadikoviću, svaku večer treba na obje noge (pa i na zdravu) stavljati oblog od ilovače, razmućene s odvarom od hrastove kore ili preslice – 1 dag na 1 litru vode, 20 do 25 minuta kuhati i hladnim odvarom ilovaču razmutiti.
Ilovaču treba uzeti svježu i što dublje iz zemlje iskopanu. Razmućena ilovača namaže se tri prsta debelo na lanenu krpu i suhim i toplim previje. Svaku nogu treba posebno umotati.

ELIKSIR MLADOSTI: Ovo voće ima više kalcijuma nego kravlje mlijeko a uz to stimuliše rad mozga


ako se suhog voća većina rijetko sjeti da konzumira, malo je onih koji znaju da suhe smokve sadrže više kalcijuma nego kravlje mlijeko.

Pregršt plodova smokve otkloniće neraspoloženje i nervozu, a spasiće vas i prevrtanja u krevetu kad ne možete da zaspite. Poboljšaće vam koncentraciju i pamćenje, jer stimuliše rad ćelija i podstiče razmjenu materija u mozgu.
Vjeruje se da smokva potiče iz Turske i jugozapadne Azije, dok se danas uzgaja u svim toplijim krajevima.
Kao hranljivo i ljekovito voće, smokva je bila poznata čak i prije 4000 godina u Mesopotamiji. Dalje se širila preko Krita do antičke Grčke, gde je postala osnova tradicionalne ishrane. Tu je smokva bila toliko poštovana da je donesen zakon koji zabranjuje izvoz najkvalitetnijih plodova. U starom Rimu smokva je čak smatrana svetim voćem. Kao posebno značajna biljka, spominje se u Kur’anu (muslimanska sveta knjiga), te jedna sura u Kur’nu nosi njeno ime. Već u najranijem periodu bilo je poznato 29 različitih vrsta smokvi, a danas ih, naravno, ima mnogo više.
Energetski i vitaminski sastav
Smokva je vrlo zdravo, ali i kalorično voće. Suhi plod sadrži 50-70% šećera zbog čega dijabetičari ne smiju da ga jedu. Osim toga, smokva sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta-karoten. Od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar. Količina magnezijuma u ​​suvim plodovima je tri puta veća nego u svježim. Zato su suve smokve važan izvor ovog minerala neophodnog za mišiće, krvne sudove i nervne ćelije.
Ljekovitost smokve
U svijetu je raširena upotreba smokve kao preventivnog i tradicionalnog sredstva protiv kancera. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptičko, fungicidno i dezinfikujuće djelovanje. Mlečni smokvin sok takođe pomaže kod glista i ostalih crevnih napasti, a liječi i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Ova voćka je poznata i kao blago sredstvo za čišćenje organizma, pri tom ne izazivajući grčeve i dijareju.
Smokve pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska, jer su dobar izvor kalijuma, minerala bitnog za kontrolu krvnog pritiska. Mogu da budu od pomoći čak i pri mršavljenju.
One su dobar izvor vlakana, koja održavaju osećaj sitosti i odgovarajući nivo energije. Dakle, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu. Održavanje kostiju u dobrom stanju je još jedna funkcija smokvi, jer su odličan izvor kalcijuma. Osim što rješava probleme sa kostima i zubima, suha smokva je blagotvorna i za nokte, kosu i kožu.
Pravi je eliksir mladosti jer zahvaljujući mnoštvu antioksidanata kojima brani organizam od slobodnih radikala, usporava starenje

Dva kivija dnevno pomažu u prevenciji bolesti srca, moždanog udara i raka


Činjenica je kako prema količini prirodnih vlakana kivi iza sebe ostavlja jabuku, prema količini vitamina C naranču, a u kategoriji voća bogatog kalijem kivi samouvjereno prestiže čak i kalijem bogatu bananu!

Konzumiranje 2 kivija na dan tijekom sezone čuva nas od bolesti srca i krvožilnog sustava, moždanog udara, raka i bolesti dišnih organa – ističu stručnjaci zdrave prehrane. Ovo voće smeđe boje, prekriveno dlačicama s ukusnim i sočnim zelenim mesom stručnjaci često preporučuju tijekom zimskih mjeseci jer je riječ o pravoj vitaminskoj bombi, osobito kada je riječ o vitaminu C (količina vitamina C dva puta je veća nego u naranči!)
Kao što smo već napomenuli, jedinstvena mješavina fito-nutrijenata, vitamina i minerala u ovom aromatičnom voću moćan je saveznik u borbi protiv bolesti srca, znatno smanjuje rizik od moždanog udara, raka, bolesti dišnih organa, te kao prirodno sredstvo za blago razrjeđivanje krvi djeluje poput „aspirina”, ali bez ikakvih neželjenih nuspojava blagotvorno djelujući na kardiovaskularni sustav i smanjujući mogućnost nastanka krvnih ugrušaka.
Kivi također smanjuje razinu LDL („lošeg”) kolesterola u krvi te snižava krvni tlak.
Rezultati brojnih ispitivanja dokazali su kako kivi, ne samo što smanjuje razinu tkz. oksidacijskog stresa (pomak ravnoteže u staničnim oksidativno-redukcijskim reakcijama u smjeru oksidacije) i oštećenja DNK, već ujedno i potiče oštećene stanice na regeneraciju.
Kivi je neizbježan sastojak gotovo svih programa prehrane za oboljele od karcinoma, bolesti srca, a koristi se i u kineskoj tradicionalnoj medicini za ubrzavanje procesa zacjeljivanja rana.
Prema riječima stručnjaka, jedan do dva kivija tijekom sezone idealna je količina koja će pomoći imunološkom sustavu organizma da se uspješno suprotstavi naletima virusa i bakterija.
Korisni sastojci iz kivija najbolje će biti iskorišteni ukoliko konzumiramo sveži plod i to odmah ujutro – na tašte.
Kivi u sebi sadrži enzime koji jestivi dio plodova čine mekšim, a aktiviraju se istog trena kada ga rasiječemo ili ogulimo. Zbog toga je preporučljivo da, ukoliko pravite voćnu salatu, sjeckanje kivija ostavite za sami kraj.
Snaga antioksidansa raste sa zrelošću kivija pa je najbolje jesti isključivo dobro sazrele plodove koji su mekani na dodir

Zeleno povrće podmlađuje mozak i do 11 godina


Američki naučnici potvrdili su da konzumiranje zelenog lisnatog povrća štiti i podmlađuje mozak čovjeka.

Naučnici sa američkog Univerziteta u Chicagu proveli su istraživanje uticaja špinata na moždane ćelije 850 osoba u životnoj dobi od 81 godine. Istraživanje je rađeno na bazi analize njihovih umnih sposobnosti i navika u ishrani.
Istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno konzumiraju špinat i drugo zeleno povrće imaju i do 11 godina “mlađi mozak” od osoba koje nisu konzumirale te namirnice.
Ukazujući na ljekovita svojstva zelenog povrća bogatog vitaminom K, beta-karotenom i različitim antioksidansima, naučnici preporučuju konzumiranje tih namirnica i radi njihovog pozitivnog dejstva u prevenciji brojnih oboljenja, među kojima i Alzheimerove bolesti.
Rezultati pomenutog istraživanja prezentirani su na Konferenciji eksperimentalne biologije u SAD-u.
Ranije su švedski naučnici istraživanjem potvrdili da konzumiranje zelenog povrća pomaže i jačanju mišića, što je još ranije javnosti promovirano crtanim filmovima o popularnom liku Popaju, koji svog ljutog rivala Badžu savladava konzumiranjem špinata

NAPRAVITE SAMI: Jednostavno i potpuno prirodno sredstvo protiv bora


Kako napraviti gel od aloe vere koji pomaže u uklanjanju bora i zacjeljivanju kože?

Aloe vera je dar prirode koji ima puno ljekovitih svojstava. Poznata je kao izuzetno učinkovita kod sunčevih opeklina. A, znate li da uz pomoć gela dobivenog od biljke aloe vera također možete ukloniti i bore? Prema istraživanju znanstvenika iz Azije, “koristeći svakodnevno manju količinu gela aloe vere znatno možete poboljšati elastičnost kože i ukloniti bore.” U njihovom istraživanju sudjelovalo je 30 zdravih žena, starijih od 45 godina, koje su 90 dana koristile gel aloe vere. Nakon tretmana kod njih se znatno smanjila količina bora, a također je došlo i do vidljivog poboljšanja u elastičnosti kože lica.

Kako sami možete napraviti gel aloe vere?

Gel od aloe vere možete pripremiti i sami. Sve što vam treba je zdrava biljka aloe (Aloe barbadensis).
1. Operite ruke. Važno je započeti čistim rukama. Također, koristite čisti pribor za izradu, kako se gel ne bi kontaminirao.
2. Odrežite jedan vanjski list biljke (vanjski listovi su zreliji). U njemu će biti dovoljno svježeg, zdravog gela.
  • s obzirom na to da je gel aloe lako kvarljiv, najbolje je pripremiti manju količinu
  • list ili dva, pogotovo ako su veći, dovoljni su za pola šalice do šalicu gela
  • ako imate mladu biljku, pazite da ne odrežete previše odjednom, jer je tako možete oštetiti
3. Ocijedite sok 10-ak minuta.
  • postavite listove okomito u šalicu i pustite neka sok iscuri
  • sok sadrži lateks koji može biti iritantan za kožu, pa je najbolje iscijediti ga
4. Ogulite listove.
  • najbolje je koristiti gulilicu za povrće kako biste odstranili vanjski zeleni dio lista
  • gulite pažljivo sve dok ne dođete do gela koji se nalazi u sredini lista
5. Zahvatite malom žlicom i uzmite gel.
  • proziran mekani gel lako je žlicom odvojiti od lista
  • uzmite koliko ga ima i stavite u čistu posudu
6. Gel možete pomiješati s nekim od prirodnih konzervansa poput vitamina C.
  • ako ste dobili više gela i želite ga sačuvati mjesec ili dva, umiješajte 500 mg vitamina C za svaku ¼ šalice ili dodajte nekoliko kapi ulja s vitaminom E
  • promiješajte sastojke (možete to učiniti blenderom)
7. Pretočite gel u steriliziranu, čistu staklenu posudu.
  • ako ste koristili neko od sredstava za čuvanje hrane, gel možete čuvati mjesec ili dva u frižideru
  • bez tih sredstava gel je upotrebljiv tjedan dana
8. Upotrijebite gel.
  • možete ga koristiti kod opeklina od sunca, ali i za ovlaživanje kože
  • od njega možete pripremiti i druge domaće ljekovite preparate
  • najbolje je koristiti gel kod površinskih iritacija kože
  • možete pomiješati ½ šalice aloe s ¼ šalice otopljenog kokosovog ulja – tako ćete dobiti ljekoviti hidratantni losion za masažu

Kako gel aloe vere upotrijebiti za uklanjanje bora?

Evo jednostavnog postupka kako se koristiti gelom aloe vere da biste uklonili bore.
Umasirajte malo gela direktno na kožu. Napravite to nježno, u trajanju od 3 minute.
Na jednu čajnu žlicu gela također možete dodati i jednu kapsulu vitamina E. Promiješajte i koristite za masažu područja gdje se pojavljuju bore.
Redovito napravite ovu masažu svake večeri prije spavanja, i već nakon nekoliko dana primijetit ćete poboljšanje.
Aloe vera ima puno različitih ljekovitih učinaka:
  • ovlažuje kožu
  • pomaže kod opeklina od sunca
  • smanjuje upale
  • pomaže u probavi
  • detoksicira i čisti organizam
  • poboljšava zdravlje zubi
  • liječi želučane probleme
  • pomaže kod alergije i astme
  • poboljšava rast kose

Prirodna anticelulitna krema daje rezultate u 7 dana


Ukoliko želite anticelulitnu kremu, ne brinite, ništa lakše za napraviti. Još bitnije je da je ova domaća krema efikasnija od bilo koje kupovne.

Probajte ovu domaću anticelulitnu kremu, i prvi rezultati bi trebali biti vidljivi nakon samo 7 dana.
Sastojci:
  • 100 ml baby krema (po vašem izboru)
  • 20 kapi eteričnog ulja naranče
  • 3-5 kapi eteričnog ulja cimeta

Baby krema je najbolja za pripremu ove anticelulitne kreme, jer ne sadrži nikakve štetne hemikalije, i sadrži najbolji omjer ulja i osigurava adekvatnu vlažnost.
Citrusno eterično ulje je od ključne važnosti u borbi protiuv celulita. Na vama je da odlučite da li ćete koristiti eterično ulje naranče, limuna ili drugih agruma.
Eterično ulje cimeta ne samo da miriše dobro, nego je u kombinaciji sa eteričnim uljem naranče je još moćnije.
Krema se vrlo lahko priprema:
U teglu stavite 100 ml bilo koje baby kreme. Dodati 20 kapi eteričnog ulja naranče, i ne više od 5 kapi eteričnog ulja cimeta. Dobro promiješajte sastojke, pustite kremu da odstoji 6-8 sati, potom opet promiješajte i vaša anticelulitna krema je spremna za upotrebu.
Nakon upotrebe zatvorite posudu s kremom, upotrijebite je u toku 4 sedmice, a potom napravite novu turu.

Izvor:kucnilekar.com

subota, 2. travnja 2016.

Krema protiv gljivica na nogama !





Sastojci

  • 3 (plastične) žlice svinjske masti
  • 3 veca češnja češnjaka
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žlica vode
  • Malo cimeta
  • Priprema

    1. 1.
      Češnjak očisiti i izrezati na manje dijelove,staviti u posudu(sjeckalica) i jednu žlicu vode. Malo isjeckati u sjeckalici,zatim dodati dvije žlice jabučnog octa i opet sjeckati da češnjak bude što sitniji i kako bi pustio sok.
    2. 2.
      U drugu manju posudu staviti tri žlice(plastične) masti malo promiješati i staviti jako malo cimeta i opet miješati. Nakon toga iscijediti sok od češnjaka i jabučnog octa kroz cjediljku ili gazu,trebat će malo više stiskati kako bi sav sok iscurio i na kraju dobro izmiješati kako bi se sok sjedinio sa masti i gotova kremica :)

    Posluživanje

    Kremom mazati 1-2 dnevno,e sad neznam koliko dugo,mama maže nekih mjesec dana i kaže da nema svrbeža,na noktima nema žutila i poceli su bolje rast...danas sam joj opet napravila novu kremu,onu prvu je svu potrosila...probajte :)




Ovaj eliksir je provjeren lijek. Osim što donosi izvrsne rezultate, vrlo je ukusan.


Napitak za savršenu krvnu sliku

Loša krvna slika, anemija, početak je mnogih zdravstvenih tegoba. Mučite li muku s tim, uz ovaj ćete recept doći do izvrsnih rezultata.

Narodna medicina ima više recepata za popravljanje krvne slike, odnosno povećanje hemoglobina u krvi.

Ovaj eliksir je provjeren lijek. Osim što donosi izvrsne rezultate, vrlo je ukusan.   

Sve što vam treba je:

200 ml meda
200 gr oraha
200 gr suvog grožđa
200 ml soka od šargarepe
200 ml soka od cvekle
2 limuna
Priprema:

Dva limuna prepolovite i očistite od košpica pa ih sameljite s korom ili bez (ako su prskani). U to dodajte med, cijeđeni sok cvekle i sok cijeđene šargarepe pa promiješajte. Na kraju u smjesu dodajte sitno isjeckane ili mljevene orahe i suvo grožđe. Dobićete oko kilogram ljekovite smjese koju možete čuvati u staklenim teglama. Jedite ga triput dnevno po jednu kašičicu prije ili poslije obroka.



Pila sok od mrkve 8 mjeseci, nećete vjerovati šta joj se dogodilo!





Ann Cameron američka autorica je brojnih dječjih knjiga, a postala je još poznatija kada se pisalo o njenoj bolesti. Ann je oboljela od raka debelog crijeva. 2012. podvrgnuta je operaciji, bolest je već ušla u treću fazu napredovanja.
Nažalost, Ann se nije taj put prvi put susrela s ovom bolesti. Njen je suprug, unatoč kemoterapiji, preminuo 2005. godine od raka pluća.

Ann je odlučila kako neće ići njegovim putem liječenja i oporavka te odbila kemoterapiju.

“U junu 2012. podvrgnuta sam operaciji debelog crijeva, nakon operacije nisam željela primiti hemoterapiju. Svakim danom sam se osjećala sve bolje, no nakon šest mjeseci, kada sam obavila kontrolni pregled, ustanovljeno je kako rak nije nestao već je napredovao. Proširio se na pluća, a na debelom crijevu ušao u četvrtu fazu”, napisala je Ann na jednoj internet stranici na kojoj bolesni i izlječeni od ove opake bolesti razmjenjuju iskustva i traže postojeće alternative za liječenje raka.
Odlučila je pronaći dugačiji način, Pretražujući internet naišla je na iskustvo 26-godišnjaka koji je tvrdio da se izlječio od raka kože na način da je svakodnevno pio sok napravljen od 2.5 kilograma mrkve.
Ann je odlučilia slijediti njegove korake. Pila je sok od mrkve nekoliko puta u danu i tako osam mjeseci.
Otišla je na kontrolni pregled, na nalazima je bilo vidljivo da se rak prestao širiti, tumori su se počeli smanjivati kao i otekline limfnih žlijezda.
Nakon četiri mjeseca limfne žlijezde više nisu bile upaljene, a stanice raka i dalje su se povlačile.
Tajna je očito u mrkvi i njenim blagodatima u vidu masnih alkohola i prirodnih pesticida koji sadržavaju antikancerogena svojstva. Karoten koji je glavni sastojak mrkve zaslužan je za sprječavanje razvoja stanica tumora. Ann je nakon svog iskustva napisala knjigu. Želi da svi saznaju za njeno iskustvo i pomognu bolesnima, prenosi mojezdravlje.ba.
Naravno, naš savjet je da ako sumnjate u bilo kakav oblik raka ili vam je on već dijagnosticiran o vašem liječenju obavezno razgovarate i s liječnikom.

DOZNAJEMO: Ovo je 5 razloga zašto trebate konzumirati grožđice.



Među najraširenije sušeno voće u svijetu spadaju grožđice. Još od davnina su bile poznate, čak i drevnim civilizacijama u Perziji u Egiptu, spominju se i u Starom zavjetu. A niz je razloga zbog kojih su bile poznate u povijesti, ali i danas u svijetu. Ne samo da su iznimno ukusne, već i pružaju čitav niz zdravstvenih koristi.
Grožđice su posebno dobre za one koji pate od zatvora, anemije, acidoze i groznica. Pomaže i ukoliko imate problema s premalo kilograma, a uza sve to, odlične su za zdravlje kostiju i zubi. Donosimo kompletan popis zdravstvenih beneficija koje grožđice nose sa sobom.
Anemija – budući da su bogat izvor željeza i bakra te vitamina B skupine, grožđice su odlične za stvaranje crvenih krvnih stanica, to jest protiv anemije. Redovitom konzumacijom može se podići razina željeza i potaknuti zgrušavanje krvi tijekom zacjeljivanja rana.
Oči – ogledalo naše duše također ima koristi od konzumacije grožđica. Organi vida vole vitamin A i fitonutrijente, a njima su grožđice bogate. Isto takom sprječavaju bolesti kao što je makularna degeneracija.
Srce – redovita konzumacija pruža zaštitu od srčanih bolesti koje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu. Time što snižavaju razinu kolesterola i triglicerida, grožđice podižu cjelokupno stanje vašeg srca, čime se smanjuje rizik od bolesti. Budući da sadrže topiva vlakna, odlična su za snižavanje kolesterola koji je također jedan od značajnih faktora koji uzrokuju bolesti kardiovaskularnog sustava.
Energija – prirodni šećeri u grožđicama poput glukoze i fruktoze odličan su izvor energije. Ti šećeri olakšavaju apsorpciju vitamina, proteina i drugih hranjivih tvari. Često ih konzumiraju sportaši kako bi dobili energiju i izgradili mišiće.
Probava – vlakna koja sadrži ta namirnica apsorbiraju vodu, čime se dolazi do laksativnog učinka, odnosno olakšavanja zatvora. Redoviti unos grožđica odličan je za zdravlje crijeva

Simptomi raka dojke koje nikako ne smijete zanemariti !


Simptomi raka kao bol, kvržice i promjene na bradavicama znakovi su koji bez sumnje ukazuju na rak dojke. Oni su uglavnom poznati, ali ne ignorirajte ni svrbež, crvenilo i mrlje na koži
Iako su kvržice i bol u predjelu dojki te deformacije bradavica najčešći znakovi koji ukazuju na ovu okrutnu bolest, sve je više slučajeva otkrivanja raka dojke na temelju naizgled bezazlenih promjena na koži.
Zrnata tekstura, izgled narančine kore, nabori i zadebljanja, svrbež oko bradavica, iscjedak, promjene u veličini ili obliku dojke, bol u predjelu pazuha te proširene i vidljivije vene – simptomi su koji također ne smiju biti ignorirani.
– Drugačiji simptomi od onih uobičajenih znaju biti povezani s pozicijom raka, oni nikako ne znače da je situacija blaža – upozorava dr. Emma Pennery.
Primjerice, tumor koji se smjestio u kanalima dojke ne uzrokuje vidljive kvržice jer se bolest širi preko grudne maramice. Promjene na koži poput vidljivih vena upućuju na rak koji je blokirao krvne žile, dok svrbež oko bradavica ukazuje na rijedak oblik tumora, tzv. Pagetovu bolest.
Navedene promjene ne znače nužno najgori scenarij, ali valja biti na oprezu!

SAM BOG GA JE POSLAO LJUDIMA: Antibiotik, antioksidans, čisti krvotok, uništava holesterol !


Postoji mnogo razloga zašto bosiljak treba češće da dodajete u jela. Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je žbunata i veoma aromatična biljka, ovalnih i uglavnom zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka, a sve su različite po izgledu i ukusu.

Snažan antioksidans

Bosiljak ima veoma jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan dio zdrave ishrane i zdravog načina života, štite tijelo od slobodnih radikala, sprječavaju starenje ćelija i nastanka nekih vrsta raka.
Jedan od njih je beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. On sprječava oksidaciju holesterola štiteći srce i krvne sudove. Beta- karoten je odličan za prevenciju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis, koje nastaju zbog slobodnih radikala.

Odličan za srce i krvne sudove

U bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprječava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezijum podstiče jačanje kardio vaskularnog sistema čime djeluje prevntivno protiv infarkta. Opuštajući mišiće i krvne sudove on pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.

Prirodni antibiotik

Po novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno djeluje na imunitet. S obzirom da njegovi listovi posjeduju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za liječenje bakterijskih infekcija.

Bosiljak u kulinarstvu

Bosiljak je nezaobilazan začin u raznim kuhinjama,a odlično se slaže sa velikim brojem jela. Bosiljak uvijek dodajte u jelo na kraju, kako biste sačuvali njegov ukus. Ako možete da birate, uvijek odaberite svjež bosiljak jer ima jači ukus. Najpoznatije jelo koje uključuje bosiljak je Pesto Đenoveze, koje sadrži zeleni umak od bosiljka, pinjola i parmezana.
Od svježe naseckanog bosiljka s bijelim lukom i maslinovim uljem može se napraviti odličan sos, koji možete poslužiti kao prilog uz razna jela poput tjestenine, pirinča i brusketa.
Od bosiljka se može napraviti i jednostavan ledeni desert. Isjeckajte bosiljak i pomješajte s limunovim sokom, sokom šećerne trske i vodom, pa smjesu zamrznite kao kockice leda. Kad se smjesa zamrzne, blenderom ih usitnite i poslužite kao ledeni desert u mediteranskom stilu. Možete napraviti i svježu, ukusnu i višebojnu italijansku salatu od svježeg bosiljka, mocarele i paradajza.