četvrtak, 31. ožujka 2016.

POBOLJŠAJTE PAMĆENJE – 9 EFIKASNIH NAČINA




Ako učite strane jezike, ili spremate ispit, obavezno iskoristite neke od ovih načina za brže i lakše pamćenje.
1 NE SEDITE!
Hodanje aktivira rad mozga, pa će se vaša sposobnost pamćenja značajno uvećati ako, dok učite – pravite krugove po sobi.
2 SLUŠAJTE SEBE
Većina mobilnih telefona ima diktafon. Koristite ga i snimite teške lekcije. A kada uveče legnete, pred spavanje uključite diktafon i slušajte svoj glas. Ovo je veoma efikasan način da brže zapamtite gradivo.
3.UZVIKUJTE!
Reči se pamte 10% brže ako ih vrlo glasno izgovarate. Ako, na primer, učite strane reči, dovoljno je da nekoliko puta  uzastopno, vrlo glasno i razgovetno izgovorite svaku reč – i bićete zadovoljni rezultatom.
4. PRIRODA POMAŽE!
Pre tri godine psiholozi sa Univerziteta u Mičigenu su otkrili da posmatranje prirode poboljšava funkcionisanje pamćenja za 20%. Nije neophodno da putujete van grada, da biste spremili ispit. Dovoljno je da pre nego što se latite udžbenika, posmatrate  5-10 minuta fotografije prirode (mogu da posluže i slike prirode sa interneta).
5.BUDITE IZRAŽAJNI!
Ako učite reči i fraze, koje su teške za pamćenje, prikažite ih u vidu gestova ili malih skečeva. Na primer, dok učite promenu glagola pevati, pevajte na sav glas. Ako morate da naučite složeni dijalog ili frazu, zamislite i odglumite scenu. Vrlo brzo ćete zapamtiti sve što vam je do tada bilo teško.
6. PROMENITE AMBIJENT!
Ako u toku jednog dana morate da spremate dva ispita, za svaki od njih spremajte se u različitim sobama. Gradivo, koje ste naučili u jednoj prostoriji, odnono – pod jednim okolnostima, neće se mešati u glavi sa  gradivom, koje ste učili u drugim okolnostima.
7. IZDVOJTE PRVA SLOVA!
Prepišite tekst tako, što ćete prepisati samo prvo slovo svake reči. Zatim pročitajte tekst nekoliko puta, trudeći se da što redje gledate puni tekst, a što češće u izdvojena slova. Na kraju će vam biti dovoljno da samo bacite pogled na papir sa slovima, da vam se ceo tekst pojavi  u glavi.
8. DžOGIRAJTE PRE UČENJA!
Mnogobrojna istraživanja su potvrdila da aerobne vežbe poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu i poboljšavaju pamćenje. Zato trčite, džogirajte, plešite pre nego što se latite udžbenika.
9. ISPAVAJTE SE!
Neprospavane noći loše utiču na pamćenje. Noć pred odlazak na ispit bolje je prespavati, nego provesti u utvrdjivanju gradiva.

ČAJ KOJI POPRAVLJA HORMONSKI STATUS KOD ŽENA


Čaj koji će vam pomoći da svoje hormone dovedete u ravnotežu priprema se na sledeći način:
Uzmite sto grama  sušenog cveta deteline i po pedeset grama  suvog cveta kantariona, i sušenog lišća crne ribizle. Dobro usitnite i promešajte ove biljke. Jednu kašučicu mešavine prelijte sa čašom ključale vode. Čaj poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim ga procedite i odmah popijte.
Potrebno je da svakodnevno pijete po jednu čašu ovog čaja.

ČAJ OD CIKORIJE POMAŽE PROTIV ARITMIJE SRCA


Cikorija sadrzi dosta kalijuma i zato je dragocena za osobe koje pate od bolesti srca i krvnih sudova. Protiv aritmije (nepravilnog ritma otkucaja srca) pomaže sledeći čaj:
U neoštećenu emajliranu posudu stavite jednu kašičicu samlevenog korena cikorije i prelijte je sa dve čaše vode. Posudu stavite na šporet i zagrevajte dok voda ne počne da ključa. Skinite posudu sa šporeta, poklopite je i ostavite da odstoji 1,5 sat. Nakon toga procedite čaj i dodajte kašičicu meda.
Pijte po pola čaše ovog čaja tri puta dnevno pre jela.


ODVIKAVANJE OD PUŠENJA UZ STARINSKI RUSKI RECEPT


Novgorodski gastroenterolog, Dr. Antonjina Šćipina savetuje pacijentima da za odvikavanje od pušenja koriste jednostavan, ali vrlo delotvoran čaj.
-Uzmite jedan prstohvat  usitnjenog sušenog lišća bokvice, stavite u teglu i prelijte sa pola litra ključale vode. Poklopite posudu sa čajem i ostavite da čaj odstoji  dva sata. Tokom dana treba popiti ceo sadržaj tegle. Tako treba svakodnevnbo pripremati i piti ovaj čaj, tokom 3 meseca. Pokušajte i bićete prijatno iznenadjeni kako ćete izgubiti svaku želju da pripalite cigaretu.

ČIŠĆENJE JETRE I LEČENJE HEPATITISA C



Uzmite komadić prirodnog ćilibara, svetle boje i sitno ga izrendajte. Jednu kašiku izrendanog ćilibara stavite u teglu i pomešajte sa jednom kašikom sitno samlevenog karanfilića (začina) i u to dodajte jedan litar prirodnog livadskog meda. Sve dobro izmešajte drvenom kašikom. Teglu sa melemom čuvajte u frižideru.
Konzumirajte po jednu kafenu kašičicu ove smese, obavezno ujutru, na prazan želudac, tokom 90 dana. Nakon toga dajte krv na analizu. Uverićete se da više nemate hepatitis C. Tokom tri meseca konzumiranja ovog melema, vaša jetra će se očistiti od svih toksina, viškova bilirubina, virusa itd.

TROMBOFLEBITIS – KAŠA KOJA RASTVARA TROMBOVE


Ovo je provereni ruski recept, koji rastvara trombove. Preporčuje se svima, koji imaju probleme sa zapaljenjem površinskih vena i koji pate od proširenih vena.
-Izmiksirajte 250 grama belog luka
-15 limunova zajedno sa korom dobro operite i takodje izmiksirajte.
Sve dobro izmešajte i sipajte u teglu. Teglu nemojte zatvarati poklopcem, nego prekrijte gazom. Pijte jednom dnevno po jednu supenu kašiku ove mešavine uz jednu čašu tople vode. Teglu čuvajte u frižideru.

ELIKSIR ZA JAČANJE ORGANIZMA – ТRI TRAVE


U veću teglu sipajte litar kvalitetnog crnog vina, pa dodajte 30 grama cvetova ruzmarina, 30 grama cvetova timijana i 50 grama lista žalfije.
Neka ova mešavina odstoji u dobro zatvorenoj tegli tri dana, na tamnom mestu. Zatim procedite sadržinu tegle i pijte po jednu malu čašicu, tri puta dnevno posle jela.
Dobro deluje protiv iscrpljenoeti, vraća snagu i poboljšava raspoloženje.

RIJESITE SE KAMENA I PIJESKA U MOKRAĆNOJ BEŠICI


Kamen i pesak u mokraćnoj bešici

Kamen u mokraćnim organima može biti različite veličine, od zrna peska do kamena težine jednog kilograma. Takođe može biti različitog oblika, boje, čvrstine i različitog hemijskog sastava.
Najčešće nastaje u bubrezima, ali može da se pomeri i zaglavi u mokraćovodima (urether), u bešici ili u mokraćnom kanalu (urethra). Veliko kamenje u bubrezima često izaziva jake kolike koji se prostiru sve do donjeg stomaka i polnih organa. Simptomi karakteristični za kamenje u bešici su bolovi pri hodu, krv u mokraći, isprekidan mlaz mokraće ili peckanje za vreme mokrenja.
Kamenje u mokraćnim organima nastaje usled prevelike koncentracije određenih supstanci koje se kristališu, a kristali se pretvaraju u grudvice. U 80 odsto slučajeva reč je o naslagama iz kalcijuma i oksalata, ali kamenje može da nastane i od mokraćne kiseline, kalcijum-fosfata, cistina i drugih supstanci.
Recepti:
50 g pirevine (podzemni deo), 50 g listova breze, 50 g listova medveđeg grožđa, 40 g korena i plodova ježovine (Ruscus aculeatus), 20 g stabljike rastavića, 10 g stabljike majčine dušice. Trave jako usitniti i pomešati. U 2 litre proključale vode staviti 15 g mešavine trava i kuvati poklopljeno 3 minute. Kad se čaj ohladi, procediti ga u boce i dodati mu 1 kašiku svežeg limunovog soka. Popiti dnevno 2 litre čaja umesto vode. (A)
Rastavić, medveđe grožđe, smrekove bobice (samleveno) i list šumske jagode - po 2 kašike; suve ljuske od mahuna - 3 kašike, prečica – jedna kašika na 2 litre vode dok se ne ukuva na polovinu. Od tog čaja piti po jednu šoljicu triput dnevno pre jela. (1)
Dve kašike koštica od divljih trešanja istuče se u avanu i stavi u decilitar 96% alkohola. Boca se dobro začepi i ostavi 10 dana da stoji. Od tog leka uzima se jedanput dnevno 6-10 kapi razređeno sa malo vode. (1)
Jednu kašiku semena od dinje istući u avanu i kuvati 2-3 minute u 2 decilitra vode. To piti više puta dnevno. (1)
Uzeti 3 kašike smilja (cvet), preliti sa pola litre vrele vodei ostaviti poklopljeno 8-10 sati. Ocediti, piti u 3 navrata. (1)
Šaku lanenog semena preliti sa pola litre vrele vode. To piti svaka dva sata po 1 decilitar. Svaki dan pravi se sveži čaj.

POZNAT NARODNI LIJEK PROTIV ALERGIJE


Alergija

Alergija je povišena osetljivost organizma na uticaj nekih faktora sredine koji se nazivaju alergeni (hemijske materije, mikroorganizmi, prehrambeni proizvodi, polen nekih biljaka, i dr.). Ispoljavanje alergije je individualno.
Simptomi alergijske reakcije mogu biti opšti ili lokalizovani na organ ili organski sistem putem kog je alergen ušao u telo (koža i sluznice, probavni ili disajni sistem). Simptomi alergijske reakcije znatno se razlikuju u brzini nastanka i intenzitetu. Nekad se simptomi razvijaju izrazito brzo pa mogu ugroziti život bolesnika (anafilaktički šok).
U alergijske bolesti najčešće se ubrajaju alergijske bolesti sistema za disanje (alergijska kijavica, astma, alergijski alveolitis), alergijski konjunktivitis, alergijske bolesti kože (urtikarija, atopijski i kontaktni dermatitis), probavne alergijske bolesti, alergijske reakcije na lekove, anafilaktičke reakcije, naročito preosetljivost na otrove insekata.
Recepti:
Ocediti sok iz svežeg korena celera. Piti po 1-2 kašikice soka na dan, pola sata pre jela. Može se pripremati i čaj (2 kašike samlevenog korena ostaviti 2 sata u čaši hladne vode, procediti. Piti po 1/3 čaše 3 puta na dan pre jela. Koriste se kod koprivnjače. (3)
Koren maslačka i koren čička izgnječiti u avanu i pomešati. Uzeti 2 kašike smese, preliti sa tri čaše vode i ostaviti preko noći. Ujutru kuvati 10 minuta, ostaviti 10 minuta i procediti. Piti po pola čaše pre jela i noću (5 puta na dan). (3)
Jednu kašiku ruse preliti sa dve čaše vrele vode, ostaviti 4 sata. Piti po 1/4-1/2 čaše ujutru i uveče. (3)
Deset grama cveta nevena preliti sa pola čaše vrele vode, ostaviti 2 sata. Piti po 1 kašiku 2-3 puta na dan. (3)
Jednu kašiku cveta kamilice preliti čašom vrele vode, ostaviti 20-30 minuta. Piti po 1 kašiku 2-4 puta nadan. (3)
Deset grama mente preliti sa pola čaše vrele vode, ostaviti 20-30 minuta. Piti po jednu kašiku 3 puta na dan. (3)  
5 supenih ravnih kašika gorčice, kantarion- 4 supene kašike, maslačak (koren)-3 supene kašike, preslica -2 supene kašike, kuukuruzna svila- 1 supena kašika, šipurak-plodovi isitnjeni-4 supene kašike. Šipurak  i koren maslačka samleti na mašini za meso. Mešavinu dobro izmešati. Jednu supenu kašiku ove mešavine sipati u emajliranu posudu i preliti sa 1,5 čašom hladne vode uveče i ostaviti preko noći. Ujutru staviti da se kuva, ali ne dopustiti da provri, skloniti, dobro umotati i ostaviti 4 sata da odstoji, zatim procediti. Popiti sadržinu jedne čaše u toku dana, tj. piti po 1/3 čaše tri puta dnevno pre jela. Čuvati u frižideru. Alergija će početi da prolazi. U početku će biti tvrde otekline u nosu, zatim na podbratku, rukama, na gornjem delu nogu sa jakim svrabom. Premazivati te delove tela anestezirajućom tečnošću. Posle mesec dana počinje ozdravljenje. Treba se lečiti 6 meseci i ne uzimati alkohol. Ova mešavina je dobra i za decu kada kod njih kao da alergija odlazi unutra i ona postaju preosetljiva. Ovakva alergija se dešava zbog poremećaja u razmeni materija zbog nepravilne ishrane. (9)
Jednu supenu kašiku suvih ili svežih cvetova koprive na jednu čašu vrele vode. Ostaviti da odstoji dobro pokrivena posuda pola sata, procediti. Piti po pola čaše 4-5 puta dnevno ili po jednu čašu tri puta dnevno, toplo. Koristi se kod alergijskih osipa, koprivnjače, furunkuloze, ekcema, škrofula kao dobro sredstvo za čišćenje krvi. 
1 kašičicu dobro oprane trave vodene sočivice na 50 ml 40 % alkohola. Ostaviti da odstoji sedam dana, procediti. Piti po 15-20 kapi u ¼  čaše vode tri puta dnevno. Suvu vodenu sočivicu isitniti u prah i pomešati ga sa medom u jednakom odnosu, uzimati po 1-2 g dva, tri puta dnevno. Koristi se kod vitiliga, kao desenzibilno sredstvo kod alergijskih bolesti, kod koprivnjače, anginoneurotskih otoka. 
Iscediti sok iz svežeg korena celera. Piti po 1-2 kašičice tri puta dnevno pola sata pre jela. Može se uzimati i tinktura: dve supene kašike isitnjenog korena ostaviti da odstoji dva sata u čaši hladne vode, procediti. Piti po 1/3 čaše tri puta dnevno pre jela. Celer se koristi kod bolesti bubrega, kostobolje, alergijske koprivnjače, dermatitisa, kao i diuretik i blagi laksativ. 

srijeda, 30. ožujka 2016.

Kako da BRZO UKLONITE SITNE BRADAVICE SA KOŽE uz pomoć samo jedne namirnice!


Fibromi su dobroćudne izrasline na koži koje su prema definiciji zapravo benigni tumori vezivnog tkiva. Na koži izgledaju kao maleni mekani čvorići, papulice na peteljci iznad nivoa kože – veličine od nekoliko milimetara pa do centimetra u promjeru.

Obično su boje kože, ali mogu biti i svijetlo pigmentirani. Promjene nisu zloćudne, ali ih je tokom života sve više, radi čega se vide i predstavljaju estetski problem.
Najčešće nastaju u srednjoj životnoj dobi i na mjestima gdje se koža tare pa su stoga najčešće na vratu, pazusima, preponama, ispod dojki, po trbuhu, kapcima, ali se mogu pojedinačno javiti i drugdje na koži. Zapravo, skoro svaki čovjek ima barem jedan fibrom na koži tako da ova pojava nije rijetka.
Oni mogu predstavljati problem jer nastaju na mjestima gdje se koža tare pa ih se povrijedi – radi čega se mogu upaliti, narasti, krvariti i sl.


 Njihov broj i veličina se povećava s godinama. Nije poznat uzrok njihovog nastanka, no naslijeđe i debljina su bitni faktori u njihovom razvoju. Njihov broj varira prosječno od nekoliko pa do nekoliko stotina.
Dobra stvar je da ih možete ukloniti i u vašem domu bez odlaska doktoru. Potreban vam je samo jedan sastojak, a to je jabučni ocat. To je sve što vam je potrebno da ih uklonite bez krvarenja i bez ikakvih ožiljaka.
Smatra se da je jabučni ocat jedan od najefikasnijih kućnih lijekova. Može se koristiti za liječenje različitih zdravstvenih stanja, a uklanjanje fibroma je jedan od njih, zahvaljujući svojoj kiselosti.
Zapamtite, nikada ne smijete koristiti jabučni ocat za uklanjanje fibroma oko kapaka, jer može iritirati vaše oči!
Ova metoda djeluje kod većine ljudi. Evo kako…
Pažljivo operite područje oko fibroma koristeći vodu i blagi sapun.
Fibrom prvi put možete namakati u vodi 15 minuta (odnosno može se na njemu držati vata natopljena vodom) ili se pak fibrom malo protrlja s nečim (npr. novom četkicom za zube i sl.).
Posušite.
Natopite komadić vate jabučnim octom i iscijedite višak.


 Položite pamuk direktno na fibrom te ga osigurajte flasterom ili zavojem, da budete sigurni da će ostati na mjestu.
Ostavite ga 15 minuta. Isperite vodom.
Ponovite postupak 3 puta na dan, nekoliko dana do sedam dana ili više ako je potrebno (ne treba više namakati tj. trljati fibrom prije octa).
Fibrom bi prvo trebao dosta potamniti, zatim bi trebala nastati krastica, osušiti se i na kraju sve otpasti.
Ovisno o veličini fibroma tj. koliko je on duboko u koži, obično nastaje malo oštećenje (ožiljak) i on se maže nevenovom masti ili aloe vera gelom.
Ako fibrom nije duboko u koži, ožiljak ne bi trebao nastati – ako se sve ovo uradi pažljivo.

6 TRIKOVA ZA DVOSTRUKO MANJI TRBUH U SAMO 6 DANA


Planirate li skoro uskočiti u omiljeni komad odjeće koji voli vašu liniju, a u posljednje vrijeme se borite s nadutosti i trbuhom koji vam smeta, vrijeme je da uzmete stvar u svoje ruke.
Donosimo 6 trikova koje će vam u samo 6 dana pomoći da se riješite omraženog šlaufa oko stuka.
Koliko vam se puta dogodilo da se ujutro gledate u ogledalo i sviđa vam se što vidite, a već poslijepodne ili navečer primjećujete kako vam trbuh izgleda gotovo dvostruko veće?


 Razlog nije debljanje preko noći već vaše dnevne navike koje izazivaju nadutost i podbuhlost, a time i vizualno povećavaju trbuh. Želite li u samo 6 dana smanjiti šlauf oko struka i uskočiti u omiljeni komad odjeće bez straha pridržavajte se ovih 6 pravila.
Smanjite unos soli
Sol jelu daje bogatiji okus, no ovaj začin zadržava vodu u tijelu što uzrokuje osjećaj podbuhlosti, a time i povećava vaš trbuh. Dakle, slane grickalice i brza hrana su tijekom sljedećeg tjedna zabranjeni.
Smanjite unos ugljikohidrata
Bijeli kruh za doručak i riža ili tjestenina za ručak mnogima su dio svakodnevne prehrane. No ove namirnice su prepune ugljikohidrata te nisu prijatelj vaše linije ni trbuha i zato ih izbacite iz prehrane.
Za doručak radije jedite hranu bogatu proteinima poput jaja i sira, a za ručak naglasak stavite na povrće ili, ako baš volite rižu, pripremite onu integralnu.


Zaboravite na mlijeko
Intolerancija na laktozu može izazvati probleme s probavom i snažan osjećaj nadutosti. Ako iste sigurni spadate li i vi u tu skupinu probajte barem na tjedan dana izbaciti mlijeko iz prehrane. Kavu obogatite sojinim ili bademovim mlijekom, a umjesto čaše mlijeka popijte tekući jogurt.
Birajte voće
Iako je voće zdravo, neki od ovih ukusnih plodova mogu izazvati nadutost. Jabuka, kruška ili dinja vrlo su ukusni plodovi, no teže ih je probaviti pa mogu izazvati nadutost i plinove, a time naglasiti vaš trbuh. Radije posegnite za citrusima poput limuna i naranče te bobičastom šumskom voću.

Recite ‘ne’ ljutim začinima
Ljuti začini potiču izlučivanje želučane kiseline što može izazvati napuhan i tvrd trbuh. Iako su oni zdravi, preskočite ih na tjedan dana, a radije posegnite za laganijim začinima poput bosiljka, origana, majčine dušice i sl.
Izbacite ŠAP
ŠAP je skraćenica za tri stvari koje vaše tijelo nikako ne voli. Šećer (rafinirani), alkohol i pržena hrana nisu prijatelji vaše linije i zato bi ih, ako želite ravan trbuh, svakako trebali izbjegavati.
Sve od navedenoga uzrokuje napuhavanje, usporava probavu i ne pogoduje vašoj liniji i zato jedite pametno i uživajte u značajnim promjenama na vašem tijelu.

Evo kako da se oslobodite DLAČICA NA LICU zauvek! (RECEPT SA BLISKOG ISTOKA)


Mnogo žena ima problema sa dlačicama na licu, bilo da su u pitanju nausnice, malje uz uho ili liniju vilice, kao i dlačice na bradi. Problem klasične depilacije kada je u pitanju osetljiv deo kao što je lice jeste pojava akni i crvenila.

Uklonite dlačice

Što je od svega najgore, dlačice se uvek vraćaju, ponekad iste, ponekad još jače ili slabije, ali za to postoji potpuno prirodno rešenje, koje žene sa Bliskog istoka koriste vekovima.

Sve što vam treba jeste kurkuma, brašno od leblebija i malo mleka ili jogurta.

Kurkuma dubinski čisti kožu, uklanja mrtve ćelije i druge nečistoće sa površine kože, podstiče rad limfnih žlezda ipovršinsku cirkulaciju krvi, a zbog svog protivupalnog dejstva, ona ublažava akne, pojačava sjaj i prirodnu pH vrednost kože.

Recept sa Bliskog istoka za uklanjanje dlačica sa lica

Sastojci

2 kašike brašna od leblebija, 1 kašičica kurkume, mleka ili jogurta po potrebi.



Kurkumu možete naći u svakom bolje snabdevenom supermarketu ili prodavnici zdrave hrane, a brašno od leblebija možete napraviti sami – u dobrom mlinu za kafu sameljite leblebije ili ga kupite u prodavnici zdrave hrane.

Priprema

Pomešajte kurkumu i brašno od leblebija u posudici i u to sipajte malo mleka ili jogurta, koliko je potrebno da se sastojci sjedine, a vi dobijete gustu smesu.

Nanesite je na željenu zonu u smeru rasta dlačica i ostavite oko 20 minuta, odnosno dok se ne sasuši. Istrljajte čistom pamučnom tkaninom ili četkicom umočenom u mlaku vodu i isperite.

Napomene

Imajte na umu žutu boju kurkume, koja će dati lep ton licu, ali nakon tretmana potrebno je dobro isprati lice. Tretirana zona će možda biti malo crvena, ali će to brzo splasnuti zbog protivupalnog svojstva moćne kurkume.

Ovaj tretman treba ponoviti 3-4 puta nedeljno kroz mesec dana, a rezultat je fenomenalan – dlačice se maksimalno proređuju, istanjuju i posvetljuju, a na kraju i trajno nestaju.

Ulja cimeta, jasmina, kamilice i majčine dušice uništavaju stanice raka, farmaciju to ne zanima!



O esencijalnim uljima i masnoćama smo pisali u brojnim tekstovima, njihovi učinci na ljudsko zdravlje su nevjerojatni i većini čitatelja malo poznati. U nedavnoj studiji koju su objavili kineski znanstvenici priroda je otkrila još jedno čudo u obliku zlatnih kapljica ulja kamilice i majčine dušice.
S obzirom da broj oboljelih od raka svakoga dana sve više raste, a medicina tapka u mjestu, okrenut ćemo se prirodi i njenim blagodatima.
Priroda obiluje ljekovitim spojevima, no na žalost prirodni spojevi se ne mogu patentirati te najučinkovitiji „lijekovi“ ostaju netaknuti dok ljudi umiru od otrova koji im se predstavljaju kao čuda medicine. Novac je važniji od ljudskih života, da je to istina, zasigurno ste mogli osjetiti na vlastitoj koži jer ste morali proći kroz različite kure cijepljenja s bogatim dozama žive, fluoridiranja zubi i usne šupljine i sličnih „normalnosti“ današnjeg društva.
Zbog čega javnost malo ili nimalo zna o izuzetnim učincima esencijalnih ulja na ljudsko zdravlje?
Kinesko-njemački tim je još 2012. godine otkrio iznimni učinak jeftinog i lako dobavljivog ulja kamilice i majčine dušice na maligne stanice raka dojke. Unatoč učinkovitosti zlatnih kapi iz prirode niti jedna farmaceutska kompanija nije odlučila iskoristiti podatke iz studije jer se na istima ne može profitirati.
Već spomenuti tim je istraživao gotovo sva prirodna esencijalna ulja, osim kamilice i majčine dušice, otkrili su kako čak i ulja metvice, đumbira, limuna, grejpfruta, jasmina, lavande, ruže i cimeta imaju antibakterijsko i vitro-toksikološko djelovanje na sve stanice raka.
Čak i pri koncentraciji od 0,2%, esencijalna ulja su sprječavala dalje širenje raka ljudskih stanica te su ubijala stanice raka prostate, raka pluća, no jedino je ulje metvice bilo manje učinkovito u ovom omjeru.
Znanstvenici su ustanovili kako su ulja cimeta, majčine dušice, kamilice i jasmina bila najpotentnija u ubijanju stanica raka dojke, no nevjerojatno je kako ista ulja imaju snažan obrambeni učinak protiv razvijanja ove vrste raka.
Ulje cimeta i jasmina je u potpunosti uništavalo stanice raka dok je ulje kamilice ubijalo 93% stanica raka. Ulje majčine dušice uništava 97% stanica raka dojke, i sve to bez ikakvih negativnih efekata na zdrave okolne stanice.
Zloglasne stanice raka dojke MCF-7 nemaju načina za obranu od prirodnih antibiotičkih i toksičnih svojstava ulja, znanstvenici vjeruju kako bi dodatno istraživanje moglo otkriti način na koji bi se najbrže i najsigurnije isporučila prirodna ulja u zloćudne tumore, bez potrebe za operacijama, no kao što smo već spomenuli medicina i farmacija uopće nisu zainteresirani za klinička istraživanja na pacijentima kojima je pomoć prijeko potrebna i koji bi rado sudjelovali u takvim istraživanjima.
Bojimo se da će sve ostati na laboratorijskoj studiji i istraživanju učinka na ljudskim stanicama raka u Pertijevoj zdjelici.
Smatra se da su esencijalna ulja odlični inhibitori stanica raka zbog antioksidativnih svojstava te zbog velikog udjela flavonoida timola i karvakola. Oba flavonoida imaju snažno antiseptičko djelovanje i višestruko se mogu primijeniti u borbi protiv bolesti za koje mi danas nemamo efektnih lijekova te se lako apsorbiraju kroz crijevne resice bez gubitka pozitivnih svojstava.
Karvakol je izomer iz grupacije monoterpenskih fenola sa snažnim antiseptičkim, antibaktericidnim, antimikotičkim, protuupalnim i antiksiolitičkim djelovanjem, no oba flavonoida imamu nevjerojatnu citostatičku, hipoglikemičnu i spazmolitičku funkciju s gotovo nimalo neželjenih efekata.
Farmaceutska i medicinska mafija može ignorirati ovakva istraživanja, ali mi to nećemo.
Uza sve rečeno ne trebamo čekati na nova istraživanja, par kapljica ulja u omiljenom piću, čaju ili pak vodi, nam može pomoći na nevjerojatne načine. Ne preostaje nam ništa drugo već da i sami uživamo u onome što nam priroda nudi.